Tepkinizde ve sesinizi cikarmakta bir maden muhendisi olarak hakliliginiz tartisilmaz Burhan Bey. Ancak sesinizin yanki bulabilmesi icin seslendiginiz mercinin de az da olsa bu islerle sizin gibi olmasa da sizin baktiginiz taraftan bakabiliyor olmasi lazim. Ancak Maden Muhendisleri Odasi'nin bugune kadarki (benim izleyebildigim ve oda tarafinda gonderilen duzenli emaillerden gordugum kadariyla) bu konudaki en onemli faaliyeti su aciklama:
http://www.maden.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=2366&tipi=3&sube=0Ozetle soylenen su; "
Madenler, halkin yararina isletilmelidir!"
Bu aciklamanin bir sonraki adimi soyle olabilir mi mesela?
"Madenler, ekonomik yatirim kurallarindan bagimsiz olarak, istihdam yaratmak icin acilmalidir."
veya
"Butun madenler derhal devletlestirilmeli, bu sayede issizlige bir care bulunmalidir."
Bu aciklama senaryolari okuyanin hayal gucune ve dunya gorusune gore daha da cesitlendirilebilir elbette ama soylemek istedigim su;
Madencilige ve madenlere bakis acisi hala bu seviyede olan bir maden muhendisleri odasinin bu tavrinin madencilige "Siyenurleee altin aramaya hayiiiir!" diye bagiran cevreci(!) insanlarin bakis acisindan pek bir farki yok. Her iki tarafin da anlamak istemedigi bir gercek var ortada; Madenler ve madencilik, diger butun uretim faaliyetleri gibi ekonomik faaliyetlerdir ve bu isin vatanla milletle, hele Sakarya ile hicbir ilgisi yoktur. Hele bugun, sermaye hareketlerinin inanilmaz boyutlarda hareketlendigi bir dunyada yabanci sermayeye karsi cikmak da, teknik (olmasi gereken) bir meslek odasi olarak "madenler halkin yararina isletilmelidir" diye beyanlarda bulunmak da, topu taca atmak, kacak guresmek, kafa karisikligini henuz giderememis olmak ya da ne diyecegini bilemiyor olmaktan baska birsey degildir.
Saygilar, sevgiler.
Savas S.
(Odaya uye olmadigim icin oda numarami yazamiyorum)